Kungsbackaloppet 2017

Det var längesedan jag skrev ett inlägg. Det var ännu längre sedan som jag sprang ett lopp längre än 5km (2015). Det var framförallt riktigt längesedan jag sprang Kungsbackaloppet!

Senast jag sprang Kungsbacka var 2013 när man sprang ut till Lindome och vände. Sedan förra året (eller om det var två år sedan) så är bansträckningen ändrad så att loppet är mer centralt och på en tvåvarvsbana. Jag har kritiserat Kungsbackaloppet tidigare för bansträckningen och nu när det är åtgärdat så finns det inte så mycket att gnälla på. Tycker loppet är väldigt bra arrangerat och ligger bra i tiden för en säsongsstart! 2011, 2012, 2013 och nu 2017. Nästa år får nog bli min 5:e start i Kungsbacka!

Jag hade min race plan klar i samförstånd med coach Friberg. Det var som sagt längesedan jag sprang en längre distans på tävling och det är Stockholm Marathon som är prioritet. Planen var därmed att öppna första halvan lugnt och kontrollerat och sedan öka!

Den planen kändes väldigt bra då jag fortfarande har en del att jobba med för att komma i PB-form. Starten gick 13:00 intill Kungsmässan och många löpare sprang förbi mig, men jag stressades inte av det utan jag höll min plan till 100%. Jag öppnade lugnt och kontrollerat och hittade in i flåset. Den inledande sträckan gick in mot centrum där det var mycket folk som hejade. Någon kilometer senare sprang vi ute i ett bostadsområde som heter Kolla, men det gjorde inte skäl för sitt namn för det var nog inte en enda person som kolla. 🙂

När vi lämnade Kolla och sprang norrut så hade vi flera tunga kilometer i den kraftiga blåsten. Eftersom jag medvetet höll igen så tog jag mig igenom dessa kilometer på ett bra sätt. Det kanske till och med var ett mycket lyckat drag då jag redan här tog flera löpare som hade problem som säkerligen låg på gränsen.

När vi äntligen vek av och slapp motvinden så kunde jag trycka på lite mer men fortfarande kontrollerat. Det var skönt att springa söderut, dels för att det var i riktning för varvning, men främst för att vi fick vinden i ryggen. En lång raksträcka på 2-3km som avverkades ganska snabbt tills 10.5km passering och varvning på tiden 40:38 (osäker på placering).

Jag hade sprungit ett par kilometer inledningsvis i olika klungor men i slutet av första varvet och inledningen av andra så löpte jag ensam, och så skulle det fortsätta. Nu började jag trycka på lite extra (tjatigt men helt enligt plan…) och jag kände mig fräsch. Jakten hade börjat!

När jag sprang genom centrum igen så var det ännu bättre drag. Det var matmarknad inne i Kungsbacka centrum så folket mådde nog bra, och kul att de gjorde sig hörda. Kul med stämning runtomkring. Sedan blev det glest igen och den kraftiga vinden väntade återigen. Denna gång kändes det ännu värre! Kanske för att jag höll igen på första varvet och nu ville trycka på. Det började bli ganska kämpigt men återigen var det andra som hade värre problem. Jag tog ytterligare löpare i motvinden innan jag kunde säga tack och adjö till den. Kvar hade jag de sista kilometerna med medvind och det var riktigt gott mentalt. Jag var förvisso hyggligt pigg men det började ändå kännas i kroppen.

Jag pressade mig inte det där lilla extra utan höll en jämnt tempo in mot mål och noterade tiden 1:19:43. Andra halvan sprang jag på 39:05 så det blev progressivt även om jag hade förhoppning om en bättre tid. Blåsten bromsade dock den möjligheten men jag är mycket nöjd med helheten!

Jag placerade mig på ett 8:e plats med ca 10min upp till segraren som var överlägsen. Om jag når gammal form (och gärna bättre) så hade jag nog kunnat konkurrera om en 5-6:e plats idag.

Sammanfattningsvis så gick loppet helt enligt plan. Givetvis fick jag kämpa men det var ändå behagligt och kontrollerat. Det finns definitivt mer att hämta redan nu! Jag måste erkänna att jag var ovanligt orolig/nervös i kroppen eftersom det var så längesedan. Därför var det skönt att kunna lämna Kungsbacka med en skön känsla och med de besked jag önskade!

Nu fortsätter resan…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *