Lerumsloppet 2012 i kombination med min födelsedag!

Igår sprang jag mitt livs första 10km lopp. Det var kul men även om det är en kortare distans så känns det lika tufft som en halvmara eftersom tempot är högre direkt från start. Om man ska nå sina önskade tider på 10km gäller det att vara med direkt ifrån början, det finns inte så mycket att ta igen senare i loppet.

När jag anlände till Lerum på förmiddagen så var det riktigt behagligt väder och det blev årets första löpning i shorts och t-shirt. Det var ett mycket mysigt arrangemang med många löpare och en härlig stämning. Vårt 10km lopp var sista starten för dagen och dessförinnan var det start för olika barnklasser samt för 5km distansen.

Innan jag påbörjade uppvärmningen stod jag och tittade på när de minsta barnen startade. Det var många olika åldrar där de flesta sprang själva, medan de minsta hade med sig en förälder. Man såg en tydlig skillnad i att de äldre barnen redan började förstå tävlingsmomentet i det hela och sprang i väg i full fart för att försöka slå sin kopmis, medan de minsta inte brydde sig alls om tiden utan var där för att deltaga och ha kul. Barnen sprang iväg en kortare runda och vände sedan tillbaka och korsade en gata nära starten, varpå man fick se dem igen. Då fick jag höra dagens kommentar ifrån en liten flicka som sprang med sin pappa. De hade varit ute och sprungit i ca 5 minuter då flickan frågade sin pappa när det var vilopaus. Pappan manade på flickan att fortsätta springa och att de snart var i mål. Den frågan kom så naturligt och lät så härlig. Det var ganska uppenbart vilken kategori löpare som hon tillhörde. 🙂 Eftersom jag själv är väldigt resultatorienterad är sådana här händelser underbara där man blir påmind om att ibland frånse allvaret och istället njuta av deltagandet.

För min egen del så klarade jag inte den magiska gränsen på 40 minuter. Men jag är lugn, det kommer fler chanser. Resultatet i mitt första 10km lopp blev 40.47 och gav mig en 43:e plats av 513 fullföljande vilket jag är mycket nöjd med. Jag öppnade hårt som planerat och sprang första kilometern på 3.49 och andra på 3.56. Då kände jag att det skulle kunna gå vägen. Men redan under den tredje kilometern så var jag tvungen att sänka tempot något till strax över 4min-tempo då jag började känna en viss stumhet i benhinnorna. Och efter ca 4 kilometer in i loppet kom nästa smäll, i form av en grymt tuff uppförsbacke. Den var inte så lång men väldigt brant och sög musten ur mina ben. Eftersom det var så pass tidigt så såg jag en tuff avslutning framför mig då mjölksyran knackade på dörren. Men efter att ha nått toppen så sprang jag bort den mesta segheten men då var jag uppe på en kilometertid av 4.24. Kort därefter så kom ännu en lika tuff stigning och det var bara att bita ihop och kriga sig uppför. Men även här så hamnade jag runt 4.20 på kilometern och jag började inse omöjligheten i att nå under 40 minuter. Även om det efter stigningarna var en del nedförslöpning så hann jag inte ta in den tid som jag tappade uppför. Utöver dessa två branta stigningar så var det även ett gäng mindre backar och detta 10km lopp är ganska tufft. Men jag lyckades hålla ihop loppet och avslutade återigen fint och kom som sagt i mål på under 41 minuter vilket får ses som väl godkänt! Placeringen vittnar även om att många hade det tufft. Hade det varit en betydligt flackare bana så vill jag nog påstå att jag hade haft stora chanser att klara 40min gränsen!

Även om banan var tuff så var det ett mycket trevligt lopp med fin inramning och jag kommer säkerligen att återvända. Start och mål skedde vid Lerums torg där det var mindre folkskaror som hejade på. Det var även en del folk längs vägen som tittade och hejade vilket ger en lite extra energi. Vid målgång fanns det vatten, sportdryck, bullar och bananer så man snabbt kunde fylla på med energi. Det var även kanonbra möjligheter för dusch och omklädning i det intilliggande badhuset.

Förutom deltagandet i Lerumsloppet så var det på eftermiddagen konfirmation av min sambos syster. Och till råga på allt så var det även min födelsedag! Jag kunde tyvärr inte ge mig själv en present i form av en tid under 40 minuter, men den lilla flickan som nämndes inledningsvis gav mig en present i att bli påmind av att i alla fall njuta av mitt deltagande!

Avslutningsvis så får jag gratulera mig själv i efterhand. Dagen gick som på räls igår och jag hann knappt tänka på att jag fyllde år. Men eftersom jag inte är intresserad av att bli äldre längre, är löpningen ett bra sätt att ”springa sig yngre”! 😉

2 reaktioner på ”Lerumsloppet 2012 i kombination med min födelsedag!

 1. Grattis till en bra debut tid!
  Gjorde själv min 10km debut i Lerum förra året. Också då med målsättning under 40. Då gick det ej vägen. Men det kom senare under förra säsongen. Utan att ha sprungit jättemånga olika 10kms lopp, så anser jag att Lerum är det tuffaste jag sprungit.

  Hade med mig positiva 10km vibbar efter Sylvesterloppet då jag gick under 40, och fick till det även igår. Fick medvetet hålla igen fram till backarna. Efter att ha klättrat upp för de två var det bara ”att stå på utför”.

  Lycka till med marathonsatsningen.
  Emir Halalkic

  1. Hej Emir,

   Stort tack! Grattis till din tid under 40min.
   Jag vet inte när mitt nästa 10km lopp blir men jag är iaf anmäld till Midnattsloppet i gbg, då får det gå undan! 🙂

   /Jonas

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *