Ljus och löpning i danska Søndermarken

På företaget där jag arbetar prenumererar vi på en tidning som heter ”Ljuskultur”. Vi säljer armaturer, ljuskällor med mera och detta är därför en mycket intressant tidning för oss.

Mer om Ljuskultur hittar ni här.

I det senaste numret så fanns det med en mycket intressant artikel som heter ”Ljus och löpning i danska Søndermarken”. Artikeln handlar om en gammal park i närheten av Köpenhamns centrum som har fått ett rejält lyft och som främjar för löpning. De har nämligen placerat armaturer med jämna mellanrum som lyser upp en löpvänlig slinga så att det även går att springa sent på kvällar och i kommande höstmörker. Men själva poängen med armaturerna stannar inte där (de flesta kan ju lysa ;)). De har nämligen en inbyggd funktion där ljuset ”hoppar” från armatur till armatur beroende på vilket tempo man önskar hålla. Det finns ett par olika tider att välja på och sedan är det bara att följa ljuset. Hur många som kan använda denna möjlighet har jag inga siffror på, men det finns flera färger på ljuset så att man kan springa flera samtidigt.

Mycket häftigt och detta ställe måste jag besöka den dagen jag åker till Köpenhamn! Det snabbaste tempot som man kunde välja var 4min/km. Även om det är snabbt nog så finns det givetvis en hel del löpare som skulle ha behövt ännu högra tempo. Men av naturliga skäl så är parken mest för motionärer och inte för elitidrottaren. Men oavsett vem man är så verkar det ju onekligen som en häftig upplevelse och man kan lämna klockan hemma… 🙂

Här kommer en länk till artikeln:

http://www.ljuskultur.se/files/Tidningen_Ljuskultur/Ljus_och_lopning.pdf

Läsvärd!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *