Mål 2014

Flera inlägg har handlat om en summering av 2013. Det är roligt att summera bakåt, men det är ännu roligare att blicka framåt. Detta inlägg kommer därför att handla om 2014. Mina målsättningar, förväntningar och förhoppningar!

2013 var som bekant ett mycket lyckat år, och jag hoppas på att 2014 följer den utvecklingen. Jag kommer inte att kunna räkna med samma förbättringar i och med att jag kommer allt närmre min kapacitet, men jag är fullt övertygad om att det finns mer att hämta!

Jag kommer få vara beredd på att det snart kommer en tid där det hackar i maskineriet, och där jag kanske till och med tar ett steg tillbaka. Sådant händer lätt, men så fort det släpper så tar man ofta två steg framåt och når en ny nivå. Kiel Marathon den 22:e februari är min nästkommande tävling och det kommer att bli stor skillnad på klimat gentemot Göteborgs Marathon i höstas. Det kommer därför vara svårt att jämföra dessa maror, men det bör ge en fingervisning i om jag har backat, stabiliserat mig, eller till och med fortsatt utvecklats. Jag har haft en lyckad träningsperiod bakom mig så jag hoppas så klart på det sistnämnda.

I Göteborg sprang jag på 2.46.21 som var ett riktigt kanonlopp. I år skruvar jag upp målet ytterligare och satsar på att klara 2.42. Det kommer sannolikt inte att ske i Kiel, då kommer jag dansa naken på båten tillbaka till Göteborg. Däremot tror jag det är fullt möjligt att nå den tiden i en höstmara! En förbättring på 4.21 kanske inte låter så mycket på ett maraton, men som jag tidigare nämnde så blir varje minut nu oerhört tuff. Min satsning ligger dock fortsatt kvar på maratondistansen och med ännu mer kvalitativ träning så finns det potential!

På halvmaran så är det nästan samma tidsförbättring som på maran som jag har förhoppningar att lösa. Jag vill gå från 1.22.07 till 1.18. Tidsdifferensen är således 4.07 kontra 4.21 på maran. Skulle man gå på den jämförelsen rakt av så skulle det inte vara rimligt. Givetvis borde det vara mindre tid att hämta på halva distansen, men eftersom det inte blev någon halvmara i höstas så är min bedömning att jag inte nådde min fulla kapacitet under 2013. Jag tror alltså att det finns tid att hämta redan nu, och därför är tidsdifferensen nästan lika stor. Dock tror jag att 1.18 är ett mycket tufft mål, kanske till och med det tuffaste!

Slutligen på milen är det sub35 som gäller. Jag sprang på 36.36 i våras så även här finns förhoppningsvis en högre kapacitet redan nu eftersom jag inte gjorde milen under hösten. Milen är dock tuff och jag har fortfarande en viss respekt för distansen, men 35 min hoppas jag kunna lösa!

Sammanfattningsvis ser måltiderna för 2014 ut enligt följande:

Måltider 2014

Som jag berörde tidigare så är jag beredd på att det kan ta stopp, för att sedan kunna ta ytterligare ett kliv. Men jag är övertygad om att dessa tider är fullt nåbara! Givetvis finns det faktorer som måste stämma, vilket det alltid gör. Dessa mål förutsätter till exempel att jag får vara skadefri och fri från sjukdomar under större delen av året.

Att vare skadefri och fri från sjukdomar har även stor betydelse i ett annat mål som jag har, nämligen att öka upp träningsdosen till 450mil, vilket är 30mil mer än 2013. Jag har redan nått en ansenlig mängd för att få en stabil grund för maratonlöpning, så jag tror inte att en stor mängdökning just nu är viktigast. Men parallellt med att höja den kvalitativa träningen så finns det utrymme för fler mil.

Jag har ytterligare ett mål för 2014, eller kanske snarare en förhoppning, för här ska faktorer spela in som jag inte kan påverka. Jag hoppas nämligen på att kunna knipa den där åtråvärda pallplatsen. Det ställer givetvis krav på att jag själv gör en riktigt bra prestation, men framförallt är jag beroende av ett startfält där inte konkurrensen är för tuff. Jag kan därför inte ha en pallplats som ett krav under säsongen, men min förhoppning finns där! Om man kikar på historik så hade jag redan under 2013 knipit en pallplats med lite tur.

Det är tuffa mål men jag kommer att jobba hårt för att nå dem!

SIKTET ÄR INSTÄLLT!!

Sikte 2014

6 reaktioner på ”Mål 2014

  1. Bra mål som jag tror du klarar, tuffa, men för lågt satta mål tycker jag känns helt fel (sedan att jag ofta inte klarar mina mål är ju en annan sak förstås 🙂 det uppmuntrar ju inte till hård träning tycker jag. Såg att du satsar på en Sjöberg på maran:)

    1. Ja dessa mål känns både tuffa och nåbara, och det ska dem ju helst vara. Sedan kan man ha visioner som är ännu tuffare. Yes, en Sjöberg på maran ska det bli! haha

  2. Tuffa mål, som sagt, men med din målmedvetenhet tror jag absolut att du kommer att uppnå dem! Lite utmaning är alltid kul! Lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *