Midnattsloppet 2012

Klockan är 00.06 nu och jag är alldeles för pigg för att kunna sova. Därmed är det lika bra att summera loppet som jag nyss kom hem ifrån, nämligen Midnattsloppet 2012 i Göteborg.

Det var femte året det anordnades i Göteborg och det var första året som jag deltog. Tidigare fyra år har det varit en annan bansträckning men nu har loppet vuxit sig så stort så att bansträckningen i år fick dras om. Jag kan ju inte jämföra med föregående år men det var en mycket tuff bana med några rejäla stigningar. Framförallt den branta stigningen vid Masthugget!

Totalt var det 14.000 anmälda och jag kan tänka mig att en del inte kom till start på grund av vädret. Det regnade till och från under hela kvällen och cirka en timme före start så kom det ett hällregn som inte ens sambabandet på scenen kunde dansa bort. Men tro det eller ej så hittade vädergudarna en lucka som blev perfekt för min del! Återkommer kring detta.

Mina utsikter inför loppet var inte bra, och jag förväntade mig ett riktigt tufft lopp. Kroppen hade inte känts fräsch under veckan och min tidigare målbild att nå under 40 minuter hade jag börjat förtränga. Det blev tyvärr inget tid under 40 minuter heller, MEN, det kändes ändå bra! Och jag fick ett kvitto på att kroppen inte är helt borta…

Jag tog mig i mål på 40.22 och satte därmed nytt PB! Lite surt med så pass liten marginal till 40 blankt men jag fick ett härligt besked att jag har under 40 minuter i kroppen, och kanske en bit där under till och med. Anledningarna är flera:

  • Tuff bansträckning! Hade det varit ett mer plant lopp så hade det varit bättre förutsättningar. Det går dock inte att skylla tiden på detta men med en snabbare bana så ska det bli intressant att se vad det kan innebära..
  • Även om jag startade långt fram så var det en hel del löpare framför mig och som stundtals förhindrade mitt flyt i löpningen. Det är sådant som man får räkna med men det hade funnits tid att hämta. Fösta kilometern gick till exempel på över 4.20 i och med trängseln.
  • I och med trängseln så fick jag också sicksacka en del under loppet. Enligt min Garmin så sprang jag en bra bit längre än 10km och min snitthastighet hamnade då på 3.58. Med andra ord så kanske jag hade sprungit under 40 minuter om man hade kunnat komma fram den kortaste vägen 😉

Om jag får vara lite kritisk så måste jag säga att regeln att ”hålla till höger och låta vänster vara omkörningsfil” inte fungerar överhuvudtaget. Jag försökte tänka på den men allt som ofta så var löpare i vägen och i bredd. Jag kan samtidigt förstå problematiken i det, folk söker den kortaste vägen att löpa och vid varje vänstersväng får man därför gå ut på höger sida för att kunna springa om. Sedan tror jag att många trötta själar gör att man inte prioriterar och glömmer detta, då all energi läggs på att komma i mål.

Om vi övergår till det positiva igen så blev jag faktiskt lite överraskad idag över att jag kände mig så pass stark! Men det är något visst med tävlingar. Jag hade aldrig kunna gå ut med denna energin till ett intervallpass. Tävling ger därmed oerhört mycket! Att publiken hjälper till och draghjälp från andra löpare bidrar givetvis!

Jag var trött när jag gick i mål, men inte alls så trött som jag räknade med. Det kändes faktiskt som att jag höll igen lite. Hade jag pressat mig ännu mer så tror jag även här, att det skulle funnits marginal till att nå den klassiska 40 minuters gränsen. Men jag kan inte ångra mig nu, jag fick ju trots allt en skön känsla med mig hem!

Det enda som oroar mig lite är att jag börjar få problem med benhinnorna igen. Jag har känt det under veckan och det kändes under första halvan idag. Jag tror att det har kommit i och med den fartökning jag har gjort. Jag måste försöka springa mer skonsamt när jag ökar tempot så att inte varje fotisättning blir för kraftig.

Midnattsloppet var ett mycket trevligt och lyckat arrangemang och jag kommer säkerligen att återvända. Min förhoppning är att kunna delta redan nästa år. Men då kommer inte målet att vara att slå årets tid, utan det kommer istället att vara att springa loppet tillsammans med min sambo! Denna tanken slog mig faktiskt redan innan start då hela inramningen kändes så mysig. Det finns så många andra lopp som man kan springa för att försöka sätta PB. Detta lopp skulle jag nästa år istället vilja springa som det upplevelselopp det är och njuta av atmosfären. Att sedan kunna avsluta kvällen på ett hotell med varsin drink skulle vara en oförglömlig weekend! Övertalningskampanj börjar när vi vaknar senare idag! 😉

Jag skulle även återkomma angående vädret. Det var totalt under kvällen ingen direkt höjdare, men jag hade ändå en fantasktisk tur! Det regnade som tidigare nämnt rejält innan start och jag såg nästan min uppvärmning regna bort. Men när jag lämnade in väskan (och därmed mitt paraply) så slutade det nästan att regna. Och sedan under loppet så regnade det ytterst lite, om ens något. Jag hann även till bilen i lugn och ro innan himlen öppnade sig igen. Riktigt flyt alltså…

Var precis inne och kollade min placering. Verkar som att jag kom på en 133:e placering. Nu vet jag inte om det är inklusive hela startfältet men det borde vara så. I så fall är jag grymt nöjd!! Det är onekligen ett bevis på en tuffare bana..

Jag är inte riktigt trött ännu men får försöka jobba på det. Sov gott allesammans! När jag vaknar får kroppen avgöra om det blir ett lättare distanspass. 😉

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *