Min syn på Idrottsmässan

Förra året skulle Löparmässan göra entré men av olika skäl så var de inte redo och ställde in i sista stund. Inte heller i år blev det något så nu verkar det som att projektet helt lagts på is. Väldigt trist då det var en mässa som jag längtat efter! Mässan i samband med Göteborgsvarvet är väldigt bra när det gäller utställare, men jag har saknat en mässa som samlar utställare, föreläsare, praktiska inslag med mera till en helhet.

Då kom Idrottsmässan som en blixt från klar himmel. En mässa som erbjuder allt det jag önskat, och lite till! Dessutom så extremt bred med massvis av olika idrotter! Det är löpning som jag är intresserad av och det fanns ett flertal föreläsningar för att fylla min intressekvot. Att det inte är en renodlad löparmässa utan ramar in flera idrotter är därför bara kul. Det blir en mötesplats för alla oss med det gemensamma intresset för idrott och hälsa.

Jag bokade tidigt in vistelsen i min kalender och mina förväntningar var högt ställda, samtidigt som jag var medveten om att det var första året. Den här typen av arrangemang tenderar ofta att växa med tid och det krävs ett par gånger för att attrahera besökare och för att optimera allt runtomkring.

Jag besökte mässan under större delen av torsdagen och fredagen, samt tog en kort kik på lördagen för att känna av intresset. Man kan konstatera att det största problemet var att locka besökare, vilket tyvärr får negativ effekt på det mesta. Det var tomt bland montrarna, det var få åhörare på föreläsningarna. Jag var inte närvarande vid så många praktiska inslag men jag befarar att det var lugnt även där.

Personligen fick jag ut det jag ville så jag är nöjd. Jag hade inga problem med att det var lugnt utan det gav mig snarare möjlighet till fördjupning. Men för mässan som helhet och dess fortsatta existens så är det så otroligt viktigt med mycket folk. Speciellt med tanke på att fylla det breda utbud de hade!

På ett eller annat sätt har man alltså tyvärr misslyckats att attrahera besökarna. Brister i marknadsföringen eller bara svårt att nå ut, det vill jag inte spekulera i utan insyn. Som jag var inne på tidigare så krävs det också i regel något år innan det blir en ”ketchup-effekt”.

Jag kommer inte att gå in djupare på vad som hade kunnat vara bättre för det tror jag inte ni är speciellt intresserade av att läsa. Däremot så kommer jag att kontakta arrangören för att framföra mina synpunkter och det ska jag inte formera som klagomål, utan det ska vara konstruktiv kritik som jag tror kan få mässan att lyfta. För jag vill verkligen göra allt jag kan för att få den här mässan att arrangeras årligen! Den behövs!!

Det är nog få som förstått hur otroligt stort utbud de erbjöd. Troligtvis var det faktiskt för stort, de hade nog mått bättre av att starta i mindre skala. Men jag gillar optimismen!! De vill verkligen något och jag tror och hoppas att det tar sig!

Jag är rädd för att en del utställare och föreläsare tvekar om att återvända med tanke på det svala intresset, men jag hoppas att de kan övertygas med en riktigt bra handlingsplan i ryggen. Med erfarenhet av en första mässa och med ett år fram till nästa så finns det tid att utvärdera, utveckla, och sedan ta ett stort kliv framåt!

Jag är övertygad om att det finns en stor kundgrupp där ute för denna typ av arrangemang. Lyckas man nå ut till dem och få dem att förstå mässan otroliga utbud och potential, då har man en fantastisk resa framför sig!

Själv kommer jag definitivt att finnas på plats även nästa år, jag hoppas att vi ses!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *