Mina långsiktiga mål!

Jag har sedan en tid tillbaka funderat på vad jag vill ha ut av löpningen. Visst kan det finnas ett så enkelt mål som att ha roligt, och det är givetvis något jag eftersträvar. Men att exempelvis gå ut och springa tuffa intervallpass är sällan roligt, utan det gör man för ett ändamål, annars hade man kunnat välja lättare distanslöpning. Så varför springer jag då intervaller?

Jo, för att jag har ett driv i att förbättra mina resultat, och det drivet gör att jag kan motivera mig till tuffare träning. För att behålla det driv och den motivation som krävs för att fortsätta att utvecklas så är det viktigt att blicka framåt, och att ha mål att kämpa för.

När man ska sätta upp ett mål så brukar man prata om SMARTa mål. I korthet betyder det:

Specifikt så det inte kan feltolkas.
Mätbart så det är lätt att följa upp målet.
Accepterat så att det finns stöd även från omgivningen.
Realistiskt så att det är rimligt att klara av målet.
Tidsbundet så att det inte skjuts upp.

Mål

Med detta som bakgrund så har jag satt upp tre måltider som jag vill uppnå under min löparkarriär och det är enligt följande:

Måltider

Dessa mål är specifika och går inte att feltolkas. Eftersom det är sluttider är de dessutom enkla att följa upp vilket innebär att de är mätbara. Min familj står bakom min satsning så målen är även accepterade av omgivningen. Innan jag satte dessa mål så samspråkade jag med min coach för att sätta tider som är realistiska utifrån de förutsättningar jag har. Slutligen är målet att nå dessa tider senast 2016 vilket innebär att det också är tidsbestämt. Så där uppfyllde jag alla kriterier helt enligt läroboken… 😉

Det finns många faktorer som behöver fungera för att jag ska lyckas med detta, men det är framförallt kontinuerlig träning, vilket kräver att jag får hålla mig fri från besvärande skador och sjukdomar. Mindre skavanker och enklare sjukdomar är något som man får räkna med. Det krävs också att tid och energi finns till träningen. Om dessa bitar faller på plats så ska dessa mål vara fullt rimliga (men tuffa)!

”Without goals, and plans to reach them, you are like a ship that has set sail with no destination.” (Fitzhugh Dodson)

Målen är satta. Planen at nå dem är redan påbörjad i och med hjälp ifrån Ulf Friberg. Häng gärna med på min fortsatta resa! 🙂

4 reaktioner på ”Mina långsiktiga mål!

 1. Haha, lite lustigt att jag skrev in tidsmålen för 2013 på jogg igår och dina tider på 10 km & 21,1 km, var samma som mina 🙂

  Jag vill däremot inte sätta så långsiktiga mål som du gjort, tycker att det begränsar lite, tar 1 år i taget.

  1. Tjena Daniel!

   Där ser man.. hehe
   Du ligger ju en bit före mig så jag får ha lite mer tid på mig 🙂
   Jag kommer också att ta ett år i taget, mycket kan ju hända. Men jag vill ha något långsiktigt att sikta på och fyra år kanske låter mycket. Men jag kommer att bryta ned detta årsvis och skulle utvecklingen gå mycket fortare så får jag omvärdera dessa mål. Men jag vill iaf inte försämra målen! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *