Nej till Idrottsgalan

Den 14:e januari äger Idrottsgalan i Globen i Stockholm rum. Det är en gala som ska hylla våra idrottare, men frågan är om den inte trampar fler på fötterna. Jag har tidigare tyckt om denna typ av händelser, men jag tycker numera att den borde slopas. Det går inte, och kommer aldrig att gå, att på ett rättvist sätt jämföra olika idrotter och dess prestationer. That’s it!

Så fort alla nomineringar till olika priser offentliggörs så startas debatterna om varför inte hon/han/dem är nominerade. När röstningen till Jerringpriset startar så följs debatten om hur det är möjligt att rösta på hon/han/dem.

Jag tycker det är kul att vi vill hylla våra idrottare, tränare etc. Men ska vi verkligen göra det i en gemensam Idrottsgala? Nej, jag tycker inte det! Jag tycker det är mycket bättre med exempelvis Fotbollsgalan där alla konkurrerar på samma villkor, nämligen att det handlar om en och samma sport. Jag förmodar att det finns galor för många idrotter runt om i landet och jag tycker det är bättre att fokusera på dessa. Dessa galor kan sin idrott, de kan mäta och jämföra olika prestationer, och det lockar till sig en publik som har ett intresse i idrotten.

Sverige har ett alldeles för brett utbud av idrott för att det ska rymmas inom Idrottsgalan. Varje år är det duktiga idrottare och prestationer som inte kommer med. Oftast ifrån de mindre idrotterna och det är givetvis där det hörs ifrån mest. Men det är förståeligt att det ”gnälls”, för det är själar som brinner för sina idrotter och som vill se dem i finrummet bland de övriga. Mitt sätt att uttrycka dem som ”gnälliga” är alltså inte menat som nedvärderande. De har all rätt i att kämpa för att synas.

Men återigen kommer vi till insikten att det inte går att jämföra olika idrotter och prestationer. Vi har prestationer som utförs under en längre period, och vi har prestationer som utförs vid enstaka tillfällen, och kanske till och med vid endast ett tillfälle. Vi har prestationer som generar mästerskapsmedaljer och vi har prestationer som inte ger ett dugg, men som i rådande konkurrens är oerhört stora. Det är nämligen också en faktor som inte får glömmas bort, det vill säga hur konkurrensen ser ut. Landslaget i hockey får inte alltid pris som årets lag om de vinner hockey-VM. Landslaget i fotboll skulle däremot få det 100 gånger av 100 om de skulle vinna guld i Fotbolls-VM (EM också för den delen). Fotbollen är stor och kommer alltid att synas. Där är också konkurrensen stenhård. Det är många som inte förstår sig på att landslaget i fotboll kan hyllas så mycket för att de har kvalat in till ett mästerskap, när deras ryttare eller orienterare som tagit mästerskapsmedalj knappt får synas. Jag kan förstå dem, men de måste också förstå att en prestation utöver en mästerskapsmedalj i fotboll kan vara väldigt stort just på grund av den mördande konkurrensen. Men återigen kommer vi till det faktum att vi inte kan jämföra detta.

De stora idrotterna får dock alltid synas, för i slutändan handlar dessa galor i mångt och mycket om popularitet, och då är det återigen de mindre idrotterna som får ge vika. Många har svårt att acceptera detta, men tyvärr finns det inget annat val. Jag tycker att folk ska fortsätta kämpa för att få sina idrotter att synas, men på andra sätt än att gnälla på Idrottsgalan. För jag tycker inte att Idrottsgalan är rätt forum och värdigt att rangordna prestationer. Det gör vi mycket bättre själva inom våra respektive idrotter. Det är också inom våra respektive idrotter som kunnandet finns, och där ett erkännande från en jury därför blir större. Juryn bakom Idrottsgalan kommer aldrig att ha så bred kunskap att de kan ta med samtliga idrotter i en rättvis bedömning.

Idrottsgalan kommer fortfarande att äga rum den 14 januari i Globen i Stockholm vare sig vi vill det eller inte. Gräv ned stridsyxan och köp läget för vad det är. För ni vet innerst inne själva vem/vilka som för er är rättvärdiga vinnare för 2012, och låt dem inte jämföras med alla andra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *