Prinsens Minne 2016

Prinsens Minne är ett mycket välskött arrangemang för alla åldrar. För de minsta finns upplopp på 600m, sedan ökar distanserna till 2km för äldre barnen, därefter 5km, 10km och halvmaran. Halvmaran får betraktas som ”huvuddistansen” även om milen är störst sett till antalet deltagare.

Jag var inte föranmäld men har haft siktet inställt på att springa Prinsens Minne och då har jag haft 10km som tilltänkt distans. Men varken ork eller form är tillräcklig för att jag vill ge mig på den distansen ännu så jag fegade och valde 5km istället. Med den långa frånvaro jag haft så vill jag bygga upp mig succesivt igen och då tycker jag att det är bättre att gå för fullt på 5km, istället för att riskera att gå in i väggen på milen. Jag har sprungit Prinsens Minne vid två tillfällen tidigare och då ställt upp på halvmaran respektive milen, så vad passar då bättre än att fullborda med att ha sprungit alla tre distanser? 🙂

Vi åkte ner hela familjen på morgonen och möttes av ett regnigt och delvis blåsigt Halmstad. Det var å andra sidan ingen överraskning då ingenting i väderleksrapporterna har visat på något annat. Vi var där i god tid för att dels få en bra parkering, men också då vi inte var föranmälda. Förutom att jag skulle springa så skulle Alicia ta sig an upploppet.

Först ut var varken jag eller Alicia utan första start var 10km. Ett lopp som jag tidigare nämnt har flest startande och där hela 792st löpare tog sig i mål. Starten var kl 11.00 och eftersom jag inte skulle starta förrän 12.10 så passade jag på att se deras start. Det var ett lopp med riktigt vassa löpare där damsegraren Genet Beyne från Etiopien vann med god marginal på fina tiden 34.53. Därefter var Anna Rahm tvåa på 37.41 också hon med god marginal då ingen annan tog sig under 40min.

På herrsidan var det inte heller tal om några spurtdueller även om tidsdifferensen inte alls var så stor. Vår svenska stjärna Mustafa ”Musse” Mohamed fick nöja sig med en andraplats (31.03) då det blev etiopisk seger även i herrklassen genom Gebre Yadete på 30.25. Trea blev Japhet Kipkorir som är klubbkompis med Musse i Hälle IF.

Jag såg aldrig när de främsta sprang i mål då jag hade börjat byta om inför uppvärmning. Jag brukar ta alldeles för lätt på uppvärmning och ville denna gång vara bättre förberedd. Med ca 30min till start så joggade jag igång ca 2km följt av några stegringslopp. Därefter körde jag lite längre sträckor på 200-250m i högre tempo innan jag avslutade med lätt jogg. Under tiden som jag joggade mot starten som skulle ske 12.10 så hann halvmaralöparna iväg som startade tio minuter innan, det vill säga 12.00.

Mitt lopp som alltså var på 5km är den sistans med minst antal löpare så det var gott om plats i startfållan. Det är dessutom färre ”satsande” (både elit & motionär) löpare så det är inga problem att ställa sig längst fram och få ett perfekt utgångsläge. När starten gick var det således fritt fram att direkt hitta ett lämpligt utgångstempo och det var ingen trängsel överhuvudtaget.

Vi var fyra löpare som tog täten. Tre stycken längst fram och ett par meter efter huserade jag själv. Jag ville avvakta med att ta rygg då jag tyckte att de rusade lite väl fort i början, men innan första kilometerpasseringen så var den lilla lucka tillknäppt och vi sprang fyra i grupp. Tempot kändes lagom för min del utifrån nuvarande form.

IMG_5583

Efter ca två kilometer så släppte en löpare och även jag började få svårt att hänga med duon där framme. Ungefär halvvägs fick också jag se mig distanserad även om jag under hela loppet kunde skymta deras ryggar.

Första delen av 5km loppet går en hel del på asfalt och vid 2,5km vänder man och ger sig ut längsmed kusten på Prins Bertils stig. Det är inga tuffa backar men lite knixigt och en del upp och ner, och väldigt fin miljö!

Från dess att jag tappade dem halvvägs så hade jag heller ingen i närheten bakom mig så det blev sololöpning hela vägen in i mål. Jag höll ett ganska jämnt tempo med en liten ökning sista kilometern. Jag sprang kontrollerat i mål på 17.57 och knep alltså en tredje plats. Placeringen i ett sådant här lopp är av mindre betydelse då det i princip saknar konkurrens som jag har varit inne på tidigare, men det är alltid kul att vara med i täten.

IMG_5600

Segertiden blev 17.34 genom Göran Fagerström som sprang i M50-klassen, ett fint resultat! För min egen del så skulle jag normalt aldrig vara nöjd med 17.57 men jag är på väg tillbaka och kroppen svarar bättre och bättre! Snitt-tempot var bättre än mitt 3km lopp i Ystad för några veckor sedan även om jag önskat att det hade gått ytterligare lite snabbare. Flåset är helt okej men benen blir trötta för tidigt. Men det är bara att fortsätta att träna på så kommer det!

Efter min målgång så var det drygt 15min kvar till Alicias tur som skulle starta 12.45 (starterna duggade tätt precis som regnet). Alicia var laddad och detta var andra gången som hon sprang loppet. För två år sedan var hon 2,5år och oerfaren, nu 4,5år och desto fler lopp i benen. Även upploppet hade lockat många barn som gav sig iväg efter nedräkning från 10. Jag lät Alicia springa själv men märkte att hon tog det väldigt försiktigt och hamnade bakom några barn/föräldrar. Efter 100-150m följde jag därför med henne och hejade på och hon lade i en extra växel som jag visste att hon hade, så som hon springer runt här hemma.. haha.

IMG_5597

Vi sicksackade oss förbi flera barn och hon höll ihop det riktigt bra! För hennes del är det stor skillnad på Papricaloppet på 300-350m och detta lopp på 600m. Men det fanns ingen tendens till att behöva gå utan hon sprang med mig hela vägen in i mål. Hon verkade både fokuserad och kontrollerad och mottog sin medalj med stolthet. Men medaljen i all ära, det fanns ytterligare en kö till något annat, nämligen till glassbilen!!! Inget slår en glass för stunden även om medaljen (en mycket fin och seriös sådan!) är roligast i slutändan 🙂

Under tiden som både jag och Alicia hade sprungit i mål så var halvmaran igång och de främsta började närma sig målgång. Precis som i milsloppet så var det bra löpare anmälda så en annan svensk löparstjärna vid namn David Nilsson fick liksom Musse nöja sig med en andraplats på tiden 1.08.39, slagen av en etiopier, Sisay Tola på 1.07.41. På tredje plats kom Japhet Kipkorir på 1.10.36. Om ni kände igen det namnet tidigare så beror det på att han även blev trea på milsloppet. Rätt kaxigt att ta hem en tredje plats på båda distanserna med vila på knappt 30min där emellan! Haha

Etiopisk seger på både herr och damsidan på milen, och det skulle visa sig bli likadant på halvmaran. För där vann Roman Mengistu damsidan på överlägsna 1.16.51. Om jag inte snappade upp fel information så var det nytt banrekord. Tvåa blev Jenny Johannesson drygt 6 minuter efter.

På halvmaran vill jag lyfta fram en polare Robert ”Robban” Andersson som sprang in på en fin 8:e plats bland herrarna på nytt personbästa 1.17.59. Han är i ruggig form!!

Jag har gått igenom fyra av fem lopp och det var slutligen även ett barnlopp på 2km som summerade ett riktigt komplett arrangemang.

Man hade otur med vädret då det regnade till och från under hela dagen men det hindrade inte arrangören från att genomföra ytterligare ett riktigt fint Prinsens Minne! Totalt sprang 1620 i mål på de fyra längre distanserna medan jag inte hittade någon siffra på upploppet.

10km: 792st
21,1km: 548st
5km: 225st
Ungdomslopp: 55st
Upplopp: ??st

Om Prinsens Minne passar in i kalendern så kommer det att bli ett återkommande lopp framöver. Då ska jag vara redo för halvmaran igen och Alicia gör troligen sin sista start på upploppet innan hon går över till ungdomsloppet på 2km. Därtill ska vi få in ytterligaren en startande då Alvin är drygt 2,5år vid nästa tillfälle så då är det även dags för honom att äntra scenen! Med tre av fyra familjemedlemmar startande så sätter det ganska stor press på min kära sambo! Vi kanske helt plötsligt blir fyra som springer de olika distanserna… haha

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *