Rangordning av intervaller

Träningen rullar fortsatt på och ytterligare en vecka avslutades idag. Mängden minskades ifrån 100km föregående vecka till 80km denna vecka. Däremot var tempot högre denna vecka.

Veckans kvalitetspass bestod av två nya intervaller som jag aldrig sprungit tidigare. I tisdags var det 2km:s intervaller, det längsta jag sprungit i intervallform. I torsdags var det 400 meter, som är bland de kortaste. Jag har även sprungit 200, och 300 meters.

2km:s intervallerna trodde jag skulle bli tuffare än vad de var. Allt beror givetvis på vilken fart man tänker hålla samt hur många repetitioner, men med tanke på längden så trodde jag de skulle vara tuffare. 400-hundringarna trodde jag skulle bli raka motsatsen, det vill säga ganska lättlöpt. Men ack så fel jag hade… 400-hundringarna är de tuffaste jag sprungit hittills! Nu var det visserligen första gången som jag sprang den distansen, men jag tror ändå att det är bland de tuffaste intervallpassen. Det är tillräckligt kort för att det ska vara riktigt bra tempo, men det är ändå tillräckligt långt för att man inte klarar av att gå ut för hårt. Tanken var att jag skulle springa dem på bana, men det var tyvärr upptaget så jag fick leta upp en lång raksträcka istället. Det var dock riktigt blåsigt så varannan intervall blev ännu jobbigare och det gjorde det svårt att hitta ett jämnt tempo.

Jag har nu testat på flera olika intervallformer, både baserat på tid och distans. Jag tänkte ge mig på ett försök att rangordna de intervaller som är baserat på distans med de tuffaste först.

  1. 400-meter
  2. 1km
  3. 2km
  4. 200-meter

Som jag tidigare nämnde så avgör tempo och antal repetioner. Men utifrån de pass jag sprungit och nuvarande känla så skulle detta vara min rangordning. Det var väldigt svårt att placera in 1km respektive 2km:s intervallerna. 1km:s intervallerna är kortare vilket kan vara mentalt lättare, samtidigt så är 2km:s intervallerna färre till antal vilket också kan förenkla den mentala biten. 2km:s intervallerna blir också färre stopp och lättare att komma in i en bra känsla. Det sistnämnda fällde avgörandet av den slutliga placeringen.

Tidtagning

Söndag blir som vanligt vila, sen kör vi igen!! 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *