Sjömarksloppet (5km) 2015

Det är tre veckor sedan triumfen i Heleneholms Marathon och denna vecka har jag kommit igång med träningen på allvar igen. I måndags testade jag formen med 5x1km intervaller på en lätt kuperad slinga och det kändes fint! I onsdags blev det fart på nytt med korta intervallavsnitt på 3x(3min-2min-1min), det vill säga totalt 18min fart. Det kändes ganska kontrollerat även om jag ännu inte riktigt är helt återhämtad. Jag har fokuserat mycket på långpass och mängdträning inför min mara men nu blir det mer inriktning på fart igen.

Med anledning av detta så blev det en spontan anmälan till Sjömarksloppet, men jag kände mig inte redo för 10km utan nöjde mig med anmälan till 5km. Loppet skulle bli ytterligare en pusselbit i att väcka kroppen till liv igen och då passade den kortare distansen mycket bättre.

11.30 var det start i Sjömarken som ligger strax utanför Borås och tar bara drygt en timme att åka från Varberg. En för övrigt väldigt mysig ort! Jag och familjen var på plats runt timmen innan och eftersom 5km-loppet startade tidigare än 10km så var det lugnt på området. Eftersom distansen var så kort så startade jag uppvärmningen tidigt för att vara redo från start. En totalt 4km lång uppvärmning med lätt jogg, lite löpteknik, samt några ruscher så kände jag mig fräsch i benen. Jag hade goda förhoppningar om en bra tid! Jag hade ingen erfarenhet av loppet sedan tidigare men hade kikat på bansträckningen på hemsidan. Jag förstod att det inte var den snabbaste banan, men hade svårt att bedöma svårighetsgraden.

Sjömarksloppet 2015 Starten

Vid starten tog jag direkt kommandot i loppet. Baserat på föregående års resultat så sprang de snabbaste löparna 10km (arrangemangets huvuddistans) så tankar om en seger fanns, men det är omöjligt att spekulera i från år till år. Jag märkte dock att det inte var någon som tog rygg och jag öppnade ändå inte i något våldsamt tempo. Jag har 17:35 som bästa tid på 5km och det är också den enda start jag gjort. Nu öppnade jag på under 3:30 på första kilometern som kändes kontrollerat, så förhoppningar fanns om ett nytt personbästa.

Första kilometern var ganska flack och lättlöpt men sedan blev det tyngre och tyngre. Vi vek av från asfalten och sprang ca 200m över en gräsplan som började suga lite i benen. I anslutning till detta så kom det en kort men brant stig och när man var klar med den och kom ut på asfalten så fortsatte stigningen. Mjölksyran började redan knacka på dörren och jag förstod att det kommer att bli ett tufft lopp. Jag fick sänka tempot lite för att inte benen skulle stumna och kunde sedan fortsätta att tugga på.

Loppet fortsatte emellertid mycket upp och  ner och en hel del svängar och det började bli riktigt kämpigt. Tankarna for tillbaka till England Runt (Markaryd) från 2013 som var ett kuperat 10km lopp. Jag var inte alls beredd på att det skulle vara kuperat och öppnade så hårt att jag riktigt knäckte mig, och fick gå under en kort period. Nu blev det inte alls så illa idag utan jag höll igen lite för att spara på energin. Jag sneglade bakåt vid ett par tillfällen och såg aldrig någon bakom och eftersom möjligheten till personbästa hade försvunnit så tror jag att jag omedvetet höll igen lite.

Sjömarksloppet 2015 Finish

Jag sprang i mål på tiden 18:09 som överlägsen segrare. Tiden är som sagt ganska medioker men sett till den kuperade banan så är det svårt att jämföra den med mina 17:35 från förra året. Jag tror väl att dagens prestation är sämre, men faktum är dock att jag inte är i någon kanonform ännu. Jag är ändå nöjd då jag tyckte benen kändes hyggligt fräscha! Även om det var en tävling så var avsikten främst att få en riktigt bra genomkörare och ett kvalitativt träningspass och det lyckades jag med. Det är kul att vinna ett lopp men idag hade jag nog hellre kommit tvåa och haft möjligheten att ta rygg på någon och göra en bättre tid. Men sådana lopp kommer det många framöver. Jag har startat säsongen med två lopp och två segrar vilket är riktigt kul! Men jag måste också vara ödmjuk och erkänna att konkurrensen inte har varit den bästa. Men en seger är alltid en seger… 🙂

Sjömarksloppet 2015 Prisutdelning

Jag vill hylla Sjömarksloppet som en mycket trevlig tillställning med hög mysfaktor! Det var välordnat, strukturerat och lätt att navigera sig. Starten var tydligt uppmärkt och som förste man fick jag följe av en fyrhjuling som banade vägen. Det var väldigt smidigt att bara kunna följa men det var också tydligt med banmarkeringar och många flaggvakter. På fyrhjuligen satt en extra person och rapporterade till tävlingscentrat vid målområdet så att familjen och övrig publik fick rapporter om hur det gick i loppet.

Det är inget optimalt lopp för att sätta personbästa men jag upplevde bansträckningen som mysig. Varierat underlag och man cirkulerade runt lite överallt i samhället. Trots att det var fem jobbiga kilometer så tog dem slut ganska fort, och det får väl ses som positivt! haha

Det blev en kort race report denna gång, men så var ju loppet bara 5km… 😉

Sjömarksloppet 2015 Efteråt

Mer om loppet:

http://sjomarksloppet.se/5-kilometersloppet-gick-i-ett-rafflande-tempo/

 

2 reaktioner på ”Sjömarksloppet (5km) 2015

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *