Tankar kring internationella löparåret 2012

London OS 2012, visst låter det mäktigt. Med senare års resultatutveckling på marathonsidan så kommer det med största sannolikhet att bli en otrolig tävling! 2011 innehöll världsrekord och ett flertal rekord på olika stora lopp runt om i världen.  Konkurrenssituationen är numera enorm och det ska bli oerhört intressant att se vad eliten kan pressa sig till för tider. Nu är kanske inte mästerskap alltid scenen för nya rekord, men det ska bli spännande att se dem göra upp sida vid sida.

Trots att det är angenäma problem att ta ut Kenyas marathontrupp så skulle jag inte vilja ha jobbet. Att ta ut ett fåtal gubbar är en omöjlig uppgift men den otroliga bredd de har just nu. Att en Kenyan därför kommer att vinna OS är ingen högoddsare.

Ur svensk synvinkel ser jag med spänning fram emot Isabellahs start på damsidan. Med en 7:e plats ifrån VM senast så hade det varit väldigt kul om Isabella hade kunnat placera sig topp 5. Jag hoppas innerligt att hon får vara skadefri och ge sig möjligheten till ett riktigt bra OS!

En annan svensk som ska bli intressant att följa är Mustafa Mohamed som nu verkar vara igång i full träning. Någon OS start tror jag inte är aktuell, men hans marathonsatsning behöver sporten, och jag hoppas att det blir en del tävlingar under 2012. Att han ska nå världseliten är inget jag förväntar mig men det vore kul om han hade kapacitet att närma sig Kjell-Erik Ståhls svenska rekord från 1983.

I övrigt så är det väldigt synd att Sverige inte kan presentera fler elitlöpare. Med den explosionen i antalet utövare det senaste, så är det synd att inte vi inte kan få fram fler i riktigt hög klass.

Med tanke på OS så är det många som kommer att prioritera detta lopp och därmed riskerar många andra tävlingar att bli lidande, men det kommer säkerligen att presteras extremt bra resultat ändå. Framförallt finns det ju ett gäng Kenyaner som kommer att vilja bevisa att de skulle varit med i OS-truppen. Jag tror med tanke på OS att vi får vänta till 2013 på nästa världsrekord men jag skulle inte ramla av stolen om det skedde redan i år.

Sverige kommer under året att erbjuda två storlopp!! Klassiska Asics Stockholm Marathon i början av juni (där jag själv ska ställa upp) och Jubileumsmarathon (även här ska jag ställa upp) då det är 100 år sedan Stockholm hade OS. Om Isabellah kommer att ställa upp i Asics Stockholm Marathon så ger jag henne goda vinstchanser. På herrsidan är det mer ovisst och beroende på vad Afrika har att erbjuda lär nog förstaplatsen hamna där.

Hur jag ser på mitt egna löparår 2012 tänkte jag återkomma till, då jag tyvärr inte kan inkludera mig själv i elitlöpningen.. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *