Wallanderloppet – Återkomsten

Äntligen är jag tillbaka i tävlingssammanhang då jag sprang Wallanderloppet i Ystad. Jag passade på att ta det loppet i samband med ett besök med familjen på Skånes Djurpark. Eftersom det var Wallanderloppet jag sprang så försökte jag göra tävlingsrapporten på ett annorlunda sätt. Jag har helt enkelt döpt om mig själv till Wallander och försökt skildra tävlingen utifrån mig själv blandat med influenser från Wallanders liv! 🙂

Omslag

Titel: Wallander – Återkomsten
Skådespelare: Jonas Lundström spelar Kurt Wallander
Tid: 11min 19sek

Handling:

Det har gått ett antal år sedan före detta kommissarie Kurt Wallander pensionerade sig. Han har därefter haft svårt att acklimatisera sig till ett vanligt ”Svensson-liv” och levde en tid ett mycket ohälsosamt liv. Efter tips från en tidigare kollega fann han löpningen som bidrog till en rejäl kick i livet. Han blev så pass frälst att löpningen blev hans nya stora passion!

När han hade hunnit ställa upp i ett par motionärstävlingar och då det gick som allra bäst blev han dessvärre drabbad av ryggproblem. Det vägrade ge med sig men med hjälp av gamla kontakter från yrkeslivet fick han träffa diverse specialister och var på ett flertal röntgen.

Efter flera månader hittade de roten till problemet som visade sig vara ofarligt och som fram till ett ingrepp gick att bota med smärtstillande, något som Wallander hade god kännedom om sedan tidigare i och med hans påfrestande vardag. Han började återigen se ljuset och kunde börja snöra på sig skorna igen och ge sig ut på kortare löprundor.

Wallander ville dock snabbt tillbaka in i hetluften igen och efter bara ett fåtal veckors träning så anmälde han sig till ett lopp, WALLANDERLOPPET! Det var inte vilket lopp som helst eftersom det var uppkallat efter honom själv och på hemmaplan i Ystad! Han var inte redo för huvuddistansen på 6km utan nöjde sig med en anmälan på halva distansen som var på drygt 3km. Wallander kände ingen oro i att inte orka distansen på 6km men han ville springa fort igen och då fick 3km räcka. Precis som under tiden som kommissarie så nöjde sig inte Wallander med det enkla, utan han ville kunna leverera.

Han inledde dagen i gammal god vana på sitt favoritcafé Fridolfs Café. En lättare lunchbuffé slank ner i väntan på starten som inte var förrän 20.00.

Lunch Fridolfs

Wallander passade därefter på att strosa runt på gatorna i Ystad och njuta av att solen äntligen ville visa sig. Han vandrade på gågatan mellan Stortorget och Österportstorg bland folkmassorna då Ystad återigen var tätt befolkat i och med sommarturismen.

Timmarna tickade iväg och Wallander hämtade ut nummerlappen i den gamla idrottshallen. Han möttes därinne av en rejäl värme och skyndade sig ut för att få luft. Nummerlappen satt nu på bröstet och han påbörjade sin uppvärmning. Som tidsoptimist blev det lite tight och uppvärmningen var långt ifrån optimal men det fick duga. Wallander var så upprymd över att få tävla igen så brist på uppvärmning bekom honom inte.

Wallander tog startposition längst fram i ledet och väntade in nedräkningen. 10, 9, 8, 7… Även om han tog loppet med lätthet med tanke på bristen av träning så kände han av tävlingsnervositeten. 6, 5, 4, 3… Wallander var nu redo för sitt första lopp på knappt 8 månader! 2,1… så var han igång!

Han tryckte på direkt och tog position som första man eftersom det smalnade av kort efter starten. Adrenalinpåslaget gjorde att tempot inledningsvis var alldeles för högt mot hans nuvarande kapacitet. Han insåg att han var långt ifrån fornstora dagar och fick sänka farten. Flåset kom ganska omgående och redan första kilometern kändes längre än vanligt, men Wallander var fortfarande mest tillfreds med att kunna springa igen.

Wallander ledde loppet halvvägs men hade hela tiden en löpare strax bakom. Ljudet av stegen ökade och drygt halvvägs fick han se sig passerad. Det fanns ingen kraft till att ta följe utan fokus var hela tiden på att hålla tempot in i mål och åtminstone försvara en andraplats.

Vid passering 2km var det tunga ben och det blev väldigt tydligt att det krävs fler kvalitativa träningsveckor för att hitta tillbaka. Det var inte alls det tryck eller driv i steget som Wallander hade hoppats på.

Mot mål

Han höll ihop sista kilometern på ett bra sätt och närmade sig Stortorget för målgång. Vid passering 3km var det bara en snäv sväng upp mot torget och ca 100-200meter till mål. Där möttes han av påhejande publik och sprang helt solo in som tvåa 14sek bakom segraren.

Efter målgång mottogs en medalj för genomfört lopp och en välbehövlig flaska vatten för att släcka törsten och vattna en riktigt torr mun. Tiden blev en besvikelse. Även om Wallander visste förutsättningarna och tog det som ett bra ”träningspass” så hade han hoppats på betydligt piggare ben. Det viktiga var dock att kunna springa igen och känslan av att få stå på startlinjen i en tävling. Det här var helt enkelt ÅTERKOMSTEN och nu ska det bara bli bättre och bättre…

Kvällen var redan sen i och med den sena starttiden, men efter en svalkande dusch fanns det så klart utrymme för en härlig ostburgare och en whisky innan det blev en god natts sömn. Wallander är tillbaka!!!

************************************

OBS! Huvuddistansen är på 6km så det var i princip ingen konkurrens på 3km. Annars hade jag aldrig kommit tvåa efter en sådan ”medioker” tid! 🙂

Men skönt att få in tävlingsmomentet och riktigt kul att det går åt rätt håll igen!

Tider

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *